“Izložba predstavlja ciklus foto-kolaža Danice Trajković, nastalih iz formalnih istraživanja na temu “Born from the sea foam”, u trenutku pojave globalne epidemije virusa… Otklon od bure dez/informacija, pitajući se da li je ono što vidimo, čujemo i osećamo istina ili iluzija, autorka pronalazi u fotografisanju morskih talasa, a nedostatak socijalnih kontakata u pregledavanju mora fotografija prijatelja i poznanika iz lične foto arhive. Sučeljavajući dva različita tipa fotografije – “portret” morske površine, sa ljudskim portretom – Danica eksperimentiše dvema stvarnostima, dovodeći u vezu osobenosti kadriranih impresija talasa, sa predstavama ljudi i njihovim osećanjima, osobinama i temperamentima. Inspirisana idejom o vodi kao ishodištu celokupnog života na Zemlji, autorka pronalazi vizuelne i smisaone analogije između ova dva naizgled potpuno različita entiteta, studiozno se baveći njihovom korespondencijom i pronalaženjem njihovih zajedničkih psiholoških imenitelja. Pretapanja nastaju svođenjem odabranih motiva jedne i druge stvarnosti na monohromnu bojenu skalu, i njihovim naizmeničnim ređanjem kolažnom tehnikom, ali se proces suštinskog pretapanja zapravo odigrava i privodi kraju tek u oku posmatrača.” – Jelena Balević, istoričarka umetnosti

Serija fotografija pod nazivom „Spavači“ započeta je potpuno nesvesno a nastavljena iz autorske radoznalosti. Trenutno se sastoji od 23 fotografije zabeležene u pet različitih zemalja u protekle tri godine (Srbija, Hrvatska, Turska, Grčka, BiH).

Deo serije je po prvi put izložen 2019. godine u sklopu projekta „Resurs: Utopija“ u galeriji Artget. Kustos izložbe i mentor bio je nemački fotograf Andreas Rost.

Izložene: